Lambda: λ
En av de viktigste parameterne for mineralull som bestemmer kvalitet, tykkelse og pris, er den såkalte Lambda λ. Dette er varmegjennomgangskoeffisienten uttrykt i Si-enheter som λ=W/(m*K), der W er Wat m-meter K-Kelvin. Den forteller oss hvor mye termisk energi som kan passere gjennom en gitt materialtykkelse på en gitt tid. Det er viktig å huske på at jo lavere Lambda-verdien er, desto bedre. Da kan vi bruke et tynnere materiale som har like god eller bedre ytelse enn et tykkere materiale med høyere lambda. For produkter av høyeste kvalitet er λ=0,030.
Tetthet:
En annen parameter som vi kan støte på i den tekniske dokumentasjonen av et mineralullprodukt, er densitet. Tetthet uttrykkes i kg/m3. Enkelt sagt forteller denne parameteren oss hvor mye strukturelt materiale, dvs. mineralfibre, som befinner seg på et bestemt sted i det ferdige produktet. Det har stor innvirkning på materialets strukturelle egenskaper, for eksempel trykk- eller strekkfasthet, og på punktbelastningen vi kan utsette materialet for. Den har også stor betydning for vekten av det ferdige produktet. Typisk tetthet for steinull varierer fra 20 kg/m3 til 180 kg/m3.
For glassull er den 10 kg/m3 til 150 kg/m3.
Steinullens tetthet har direkte sammenheng med materialets varmeledningsevne, for som vi allerede har sett i de foregående avsnittene, er det luften mellom steinullfibrene som er ansvarlig for ullens isolasjonsevne.
Punktbelastning:
En av parameterne du kan støte på når du leser den tekniske dokumentasjonen om mineralull, er punktbelastningen. Denne parameteren er så å si et direkte resultat av mineralullens tetthet. Vi kan anta at tettere produkter, dvs. med et større antall fibre i en gitt volumenhet, kan utsettes for en høyere punktbelastning. Nærmere bestemt reguleres metoden for sertifisering av materialet av standarden PN-EN 12430. Testen består i å måle kraften vi påfører et område med en diameter på 79,8 mm slik at materialprøven bøyer seg 5 mm.
Takmineralull kan tåle belastninger fra 200-700N (10N=1kg).
Dynamisk stivhet:
Dynamisk stivhet er en parameter som sier noe om absorpsjonen av energi ved påføring av en kraft av impulsiv karakter, såkalt støt. Denne parameteren har direkte betydning for mineralullens akustiske egenskaper, noe som for eksempel er viktig for flytende gulv.
Mineralull har dynamiske stivhetsverdier fra 5-50 MN/m3.
Trykkfasthet:
Trykkfasthet er en parameter som forteller oss hvor stort maksimalt trykk (i kPa) vi kan utsette en materialprøve for før den svikter, dvs. deformeres permanent.
Trykkfastheten for steinullplater er opptil 100 kPa.
Trykkfastheten for lamellære steinullplater er opptil 400 kPa.
Strekkfasthet:
Strekkfastheten angir den kraften som må tilføres for at materialet skal gjennomgå en permanent deformasjon, dvs. strekke seg slik at det ikke går tilbake til sin opprinnelige størrelse. Dette skjer når det såkalte elastiske punktet overskrides, hvor fibrene rives permanent. Ekstremtilstanden er fullstendig brudd i materialet.
Enheten er kPa.
Skjærstyrke:
Skjærfasthet er en parameter uttrykt i kPa som forteller om kraften som påføres langs panelet og får det til å brekke mellom planene. Parameteren er svært viktig, spesielt for fasader der det er en skjærbelastning forårsaket av pusslaget.
For lamellsteinull er den opptil 300 kPa.
Formaldehyd:
I den teknologiske prosessen for produksjon av mineralull blandes de produserte fibrene med et podemiddel, kjent som et bindemiddel, for å binde dem sammen før presseprosessen. Podemidlet er i de fleste tilfeller urea-formaldehydharpikser. Formaldehyd er et konserveringsmiddel og desinfeksjonsmiddel som brukes mye i kosmetikkindustrien. Vi finner det i maskara, neglelakk, deodoranter osv. Vi finner det også i mange industriprodukter som lakk, finér og skumdempende midler. Formaldehyd er giftig for leveren, huden, luftveiene og immunsystemet.
Derfor endrer mange mineralullprodusenter den teknologiske prosessen for å minimere eller til og med helt eliminere forekomsten av formaldehyd i produktet.
Akustikk:
Alpha w- αw (vektet lydabsorpsjonskoeffisient) - en indeks, uttrykt ved hjelp av et enkelt tall, som beskriver absorpsjonen av innfallende lydbølger på en tilfeldig overflate, bestemt i henhold til EN ISO 11654. I denne metoden beregnes absorpsjonen for oktavbreddebåndet for frekvenser på 250, 500, 1000, 2000 og 4000 Hz for verdier målt i henhold til EN ISO 354 og EN 16487, som registreres i form av en graf. Deretter brukes en kalibreringskurve på grafen, som gradvis tilnærmes kurven fra målingene inntil en "best mulig tilpasning" er oppnådd. Den resulterende alfa w-verdien vil variere fra 0,00 til 1,00 og vil alltid være et multiplum av 0,05. Alpha w kan for eksempel være 0,65.
Ull med slør:
Et lag med glassslør gjør panelene stive og forhindrer at luft som beveger seg gjennom ventilasjonsrommet, blåses ut av ullstrukturen.
Lamellull:
I lamellull er fibrene ordnet vinkelrett på platens plan, noe som gjør en slik plate mer fleksibel og bedre tilpasset veggen. I tillegg gjør et slikt arrangement av fibrene platen mer motstandsdyktig mot kompresjon og strekking.