Mineralull er et isolasjonsmateriale som består av enten glass- eller bergartsfibre. Det finnes derfor en grunnleggende inndeling i glassull og steinull.
Glassull fremstilles av glasskår og kvartssand, som smeltes ved en temperatur på ca. 1000 grader.
Steinull produseres derimot av basalt, hovedsakelig tilsatt gabbro, dolomitt og kalkstein. Den teknologiske prosessen med å smelte steinull krever en betydelig høyere temperatur, dvs. 1500 grader celsius.
Steinull produseres, i likhet med glassull, ved hjelp av en teknologisk prosess som innebærer at råmaterialet smeltes til lavakonsistens. Et slikt mellomprodukt helles deretter på spinneskiver, som snurrer med en hastighet på flere tusen omdreininger. På grunn av sentrifugalkraften spruter og størkner det smeltede råmaterialet i luften og danner fibre. Fibrene som dannes, blandes med et bindemiddel og hydrofobe midler for å sikre at de ikke absorberer fuktighet fra luften. Det neste trinnet i produksjonssyklusen er støping, der man, avhengig av produkttype, oppnår den riktige plasseringen av fibrene og den opprinnelige formen.
Neste trinn er polymeriseringskammeret, der bindemiddelet herdes ved en temperatur på flere hundre grader Celsius. Når ullen er avkjølt, skjæres den opp til endelig størrelse og pakkes.
Det er interessant å merke seg at et lignende fenomen noen ganger oppstår naturlig under et vulkanutbrudd, der smeltet vulkansk stein avkjøles i luften og danner strimler av fibre. På Hawaii kalles dette materialet hår av gudinnen Pele - en legendarisk innbygger i Kilauea-vulkanen. Observasjon av dette naturfenomenet har fått æren for oppfinnelsen av mineralull.
Mineralull som isolasjonsmateriale kjennetegnes av lav varmeledningsevne og svært gode akustiske egenskaper.
Det er mye brukt som akustisk separator i skillevegger, tak og til og med i støyskjermer langs veier.
Som varmeisolasjon kan mineralull brukes til å isolere tak, tak, fasadevegger, fundamenter, gulv, skorsteiner og VVS-komponenter, takket være det store utvalget av ferdige produkter på markedet. Et interessant bruksområde er hydroponisk plantedyrking, der mineralull erstatter det naturlige substratet.
Mineralull kjennetegnes av svært gode egenskaper i kontakt med fuktighet. På den ene siden er det dampgjennomtrengelig, noe som gjør at bygningen isolert med ull "puster" og gir enestående komfort i rommene der det ble brukt, og skaper et spesifikt mikroklima. På den andre siden er det et materiale som vi kan gjenbruke etter at det har blitt vått, for eksempel på grunn av oversvømmelse - spesielt steinull.
Det er verdt å merke seg at mineralull er et svært miljøvennlig produkt. For det første er det et naturprodukt som ikke påvirker miljøet, og for det andre er det fullstendig resirkulerbart, slik at materialet kan brukes om og om igjen, noe man ikke kan si om polystyren eller polymerskum.
En annen viktig egenskap ved mineralull er at det er et helt ubrennbart produkt. Alle mineralullprodukter har ikke-brennbarhetsklasse A1. Selv når mineralull utsettes for ekstremt høye temperaturer, avgir den ikke røyk eller giftige stoffer, som er den vanligste dødsårsaken ved brann. Her er det verdt å nevne steinullens overlegenhet i forhold til glassull. Steinull har et mye høyere smeltepunkt og har derfor ikke en tendens til å "dryppe" når den smelter.
Når vi diskuterer forskjellene mellom glassull og steinull, er det viktig å understreke at det ikke er mulig å si entydig at den ene teknologien er bedre enn den andre. De er forskjellige produkter med ulike egenskaper. Alt avhenger av hva produktet skal brukes til.
Mye avhenger av de personlige preferansene til designere og entreprenører. Generelt kan man anta at glassull kan ha en lavere lambda-varmeoverføringskoeffisient, og steinull har lavere vannabsorpsjon. Glassull har en større evne til såkalt "settling" sammenlignet med steinull. Valget mellom glassull og steinull er ikke opplagt, og alt avhenger av casestudien, for noen ganger favoriserer applikasjonen helt klart steinull og andre ganger glassull. Det er også mange tilfeller der bruken av den ene og den andre vil være den samme, og den eneste avgjørende faktoren vil være prisen.
Når man sammenligner mineralull (glass og stein) med produkter som isopor og spesielt sprayskum, er det en klar fordel for ull. Det er et naturlig, ikke-giftig, ikke-brennbart, røykfritt, "pustende" og dampgjennomtrengelig materiale.